Historie

Siden 1964 har der været afholdt Vandelkursus med enkelte afbrydelser. Kurset er altid blevet afholdt i privat regi af forskellige ildsjæle fra DcH. Vandelkursets historie kan deles op i perioder med forskellige ledergrupper.

Ledergruppen i året 1973

Første periode – 1964-1978
August Tordrup fra Vejle var idémanden bag Vandelkurset. Han allierede sig med to af tidens dygtigste instruktører, Christian Kongsted fra Fredericia og Poul Jespersen fra Odense. Det første år var der 38 deltagere på kurset, og det var en stor succes. Allerede fra det første år, var hovedvægten lagt på seriøs træning kombineret med samvær og sjove aktiviteter. Deltagerne var fra starten begejstrede for Vandelkurset. Og den begejstring er fortsat lige siden.

Et enkelt år – 1966 – blev kurset afholdt et andet sted, nemlig i Balle. Ellers er alle Vandelkurser afholdt i Vandel.

I DcH Bladet årgang 1967 kunne man læse, at kurset allerede blev opfattet som en fast del af DcH. Mange beskrev træningsinspirationen og det gode kammeratskab.

Anden periode – 1985-2004
Vandelkursets anden periode startede i 1985, hvor Nete Jensen, Egon Jensen, Vibeke Iversen og Allan Iversen tog udfordringen op efter seks år uden Vandelkursus.

Som altid var Vandelkurset med i forreste række med de nye træningsmetoder – nu med vægten lagt på motivation. Bolden blev den store nye træningsting, som efterhånden fandt vej ud over det ganske land. Ligesom Allan Iversen i denne periode nød at kommandere rundt med deltagerne til den daglige morgengymnastik.

Alternativ morgengymnastik i året 1999

I denne periode var der en smule udskiftning i ledergruppen. Vibeke Iversen døde i 1997 og dermed bestod Vandelkursets ledergruppe kun af tre personer i 1998. I 1999 indgik Liselotte Nielsen i ledergruppen, og da Nete og Egon valgte at stoppe efter 18 år i 2002, stødte Sanna Iversen, Ruth Rasmussen og Knud Lykke Rasmussen til i årene 2003 og 2004.

Ledergruppen anno 1991

Tredje periode – 2008-2019
Efter en pause på tre år, startede en ny gruppe ildsjæle Vandelkurset op igen. Ledergruppen bestod af Annette Lunau, Heidi Frölich, Lykke Henriksen og Jacob Henriksen. I daglig tale blev det hurtigt kaldt ”Det Nye Vandelkursus”. Dette kælenavn mente ledergruppen dog godt, man kunne undlade efter 10 år.

I 2012 indgik Ole Christensen i ledergruppen.

Ledergruppen fra 2008 til 2019

Ledergruppen skulle i perioden forholde sig til ny ledelse på Vandel Efterskole, og løbende renovering af skolen og værelserne. Alligevel har ledergruppen på fineste vis formået virkelig at få Vandelkurset op og stå igen.

2019 blev sidste år for dem. De var kede af at sige stop, men de var blevet trætte efter 12 fantastiske år.

Fjerde periode – 2020-
Allerede inden Vandelkurset 2019 var slut, blev der dannet en ny styregruppe til sikring af Vandelkursus 2020. Styregruppen havde svære vilkår for opstart og måtte desværre aflyse Vandelkursus i både 2020 og 2021 på grund af corona.


Styregruppen bestod af:
Birthe Jørgensen, Liselotte Nielsen, Tina Nielsen, Maibritt Maindal, Allan Maindal, Jette Nybo Andersen, Lisbeth Keller, Berit Kristensen, Brian Klaris og Marianne Hansen.

I forbindelse med planlægning af Vandelkursus 2022 blev styregruppen reduceret til følgende otte medlemmer:  

Berit Kristensen, Liselotte Nielsen, Tina Nielsen, Maibritt Maindal, Allan Maindal, Lisbeth Keller, Brian Klaris og Marianne Hansen.