Værd at vide

Her får du en bunke nyttige oplysninger – og svar på en del af dine spørgsmål… god læselyst.

Forberedelse
Du vil få mest ud af Vandelkurset, hvis du møder op med en hund i almindelig god kondition. Det er synd for hunden, hvis den overhovedet ikke er i form. Vi forlanger meget arbejde af den i løbet af ugen.
Det vil være en god idé, at give din hund behandling mod lopper/flåter inden ankomst. Og vaccinationerne skal naturligvis være i orden.
Vandelkurset er ikke arrangeret af DcH. Hundene skal derfor være forsikret jf. regler om private træningssamlinger. Dvs. de skal have en udvidet ansvarsforsikring.
Har du en løbsk tæve, er hun naturligvis velkommen på Vandelkurset. Giv hende eventuelt rigeligt med klorofyltabletter i dagene op til kurset og fortsæt ugen igennem. Instruktøren skal naturligvis informeres om løbske tæver, så træningen kan planlægges med størst muligt hensyn – og så til de øvrige på holdet.

Tilmelding – hvilke hold kan jeg vælge?
Det fremgår af vejledningen til tilmeldingen, men generelt er det sådan, at du kan vælge hold, der svarer til den klasse, du går i DcH-programmet. Er du f.eks. B-hund, så kan du vælge B-hold og ikke A-hold. Der er i DcH indført nye regler ift. oprykning. På Vandelkursus kan du kun vælge hold i den næste klasse, hvis du har været ude at konkurrere i den nye klasse.
Er der temahold på tværs af klasserne, kan du kun vælge det, hvis du opfylder betingelserne.

Har du mere end én hund, kan du kun deltage i undervisningen med den hund, du har tilmeldt.

Hvorfor kan jeg ikke vælge instruktør?
Der er flere typer hold på Vandelkursus. Hvis der kun er et hold, ved du, hvilken instruktør du får. Andre hold er der flere af (typisk B- og A-hold). Vi deler holdene op, så de bliver så ensartede som muligt. Det betyder rigtig meget for det enkelte hold, at hundene er på nogenlunde samme niveau. Det betyder også, at instruktøren har meget bedre muligheder for at tilrettelægge træningen så alle får mest muligt ud af ugen.
Sammensætningen af holdet er noget af det mest kommenterede på vores evalueringsskemaer, så derfor ved vi, at det betyder rigtig meget. Men det er et bevist valg, at der ikke udelukkende kan meldes til direkte på instruktør, da vi så vil få en masse hold med alt for stor niveauforskel. Vi forsøger at få det hele til at gå op ift. hundeførernes 1. og 2. prioritet.

Tilmelding til 1. og 2. prioritet
Når du skal udfylde din tilmelding til Vandelkurset, bliver du bedt om at lave en prioritering. Vi forsøger at få dig på hold med din 1. prioritet. Kan det ikke lade sig gøre, bruger vi din 2. prioritet. Du skal derfor indstille dig på, at du ikke kan forvente din 1. prioritet opfyldt. Udfylder du kun 1. prioritet, bliver du ikke tilbudt plads på øvrige hold, hvis 1. prioritet ikke kan opfyldes.
Kan vi ikke opfylde hverken 1. eller 2. prioritet, men har en ledig plads på et tredje hold, vil vi kontakte dig, inden vi tager den mulighed i brug.

Familiemedlemmer
Som kursist kan du naturligvis have din familie med på Vandelkursus. Hvis dit familiemedlem også vil træne på hold, er det selvfølgelig muligt. I skal bare være opmærksomme på, at I ikke nødvendigvis kommer på samme hold, selvom I er i den samme klasse. Hvis dit familiemedlem ikke ønsker at træne hund, skal de tilmeldes Hjemmeholdet. Hjemmeholdet har nogle fællesopgaver på lige fod med de øvrige hold, ligesom de har møder med repræsentanter fra styregruppen i løbet af ugen. Der arrangeres ikke børnepasning eller aktiviteter til Hjemmeholdet. En plads på Hjemmeholdet koster det samme som en plads med hund.

Tilmelding alene eller sammen med andre… og lodtrækning
Alle der har valgt at ville bo på 4-mands værelse deltager i den første lodtrækning om netop 4-mands værelserne. Det gælder grupper på 4, der melder til sammen og enkelte hundeførere, der tilmelder alene og krydser af i rubrikken 4-mands værelse. Du kan sagtens melde til uden at have arrangeret noget med værelseskammerater hjemmefra. De der ikke bliver udtrukket til 4-mands værelse fortsætter i den almindelige lodtrækning til 2-mands værelserne.

Indkvartering
På Vandel Efterskole er der flere forskellige bygninger. I hovedbygningen findes opholdsstue, spisesal, køkken, en del værelser m.m. Alle værelser i hovedbygningen er 2-mands værelser. Bag ved hovedbygningen er der 7 selvstændige huse med værelser. Flere af husene er moderniseret indenfor de seneste år, og de er alle indrettet med store og rummelige 4-mands værelser med eget toilet og bad. I 4-mands værelserne er der køjesenge, men der er god plads på gulvet, så man kan tage en madras ned om nødvendigt. De øvrige huse er alle indrettet med 2-mands værelser. De fleste med køjesenge. På alle værelser er der soveplads, skrivebord, stol, skab og hylder til hver hundefører.

Når du skal bo sammen med andre
På Vandelkursus bor alle på 2- eller 4-mands værelser. Rigtig mange tilmelder sig sammen med kammerater hjemmefra, så man ved, hvem man kommer til at bo på værelse med. Det er som tidligere nævnt ikke noget krav. Vi forsøger at sætte hunde og førere sammen, så godt som muligt, men vi ved selvfølgelig ikke, om hundene kan enes med en fremmed værelseskammerat. Det vil derfor være en rigtig god ide, hvis du har et bur med til din hund, som den kan sove i om natten. Det giver ro på værelset, og ingen hunde kommer til at føle sig presset ind i et hjørne af en evt. stærkere hund. Alternativt kan din hund måske sove i bilen.
Du vil altid komme til at bo på værelse med person(er) af samme køn som dig selv, medmindre du selv har blandet en gruppe til 2- eller 4-mands værelse. Det er vigtigt, at vise hensyn til værelseskammeraterne. Sørg for at have styr på dine ting, så de ikke ligger og flyder på hele værelset.
Hvis du går sidst i seng, så forsøg ikke at larme mere end nødvendigt.

Hunde på værelserne
Er hunden alene på værelset, skal du have styr på den. Eventuelt i bur. Ellers er bilen en god idé.
Larmer din hund rigtig meget, er det en fordel, at den ikke er på værelset. Skal flere hunde bo på samme værelse, skal man indbyrdes finde en løsning, så ingen bliver overset. Ingen hunde (heller ikke løbske tæver) har fortrinsret frem for andre på værelserne.

Hvad skal jeg medbringe til værelset?
Du skal have håndklæder og sengetøj med (både dyne, pude og linned). Har du børn med, skal du medbringe seng og sengetøj til dem. Der vil være mulighed for opredning i forældrenes værelse.
Hvis din hund ligger i sengen, skal du medbringe et ekstra lagen, tæppe eller lignende. Ellers tæppe, kurv, bur eller lignende.
Der er kaffemaskine og/eller elkedel i nogle af husene, men ikke alle. Vil du være sikker på, at kunne lave din egen kaffe, så medbring elkedel. Du skal også have krus med til træningen, da der ikke må tages krus med fra køkkenet.
Der er ikke fælles morgenvækning.

Camping
Vi får ind imellem forespørgsler, om det er muligt at campere ved skolen. Det er det ikke. Der er hverken plads til campingvogne eller telte på området. En sjælden gang ønsker nogen at bo på en nærliggende campingplads og derfra deltage i kurset. Det tillader vi kun i meget begrænset omfang. Der vil ikke være prisreduktion.

Hvordan foregår træningen?
På de fleste hold foregår træningen de første par dage oftest med én hund og fører ad gangen. Instruktørerne er nødt til at se alle hunde, så de kan danne sig et overblik over hver enkelt ekvipages niveau og samarbejde. Det betyder, at din hund de første par dage kan komme til at ligge en del i bilen. I løbet af ugen vil der måske blive mulighed for at træne i mindre grupper. Det er op til den enkelte instruktør.
Hvis du har valgt et ”almindeligt” hold, f.eks. B-hold, kan du forvente at træne alle øvelser i din klasse. Nogen øvelser måske mere end andre. Det er op til instruktøren. Har du valgt et temahold f.eks. spor, vil der kun blive arbejdet med spor hele ugen. Har du valgt et fokushold, f.eks. A/E hold med fokus på eftersøgning, vil den primære træning være eftersøgning, men der vil også blive arbejdet med øvrige øvelser. Du kan dog ikke forvente, at man kan nå alle programmets øvelser igennem. Er du på C-hold, skal du forvente, at der også vil blive arbejdet lidt med spor. Ellers bliver ugen for lang for hundene.

Tirsdag eftermiddag er der ingen træning. Det er en rigtig god ide, hvis du giver din hund ro til at sove.

Hvad skal jeg have med til træningen?
Du skal selvfølgelig have de ting med, som bruges i din klasse (apport, line, fløjte m.m.). Husk også træningslegetøj, spande, markeringspinde, sporgenstande, genstande til frit søg, eventuelt en død genstand og hvad du ellers plejer at have brug for. Det kan være en idé at tage et par små bøtter med, hvis du skal bruge mad som belønning, f.eks. i rundering. Du skal naturligvis medbringe foder og godbidder til din egen hund. Der er mulighed for opbevaring af mindre portioner godbidder i en fælles fryser. Der skal være sedler med navn på poserne. Der er ikke mulighed for opbevaring af store frysetasker og -elementer i fryseren. Har du ikke godbidder nok, så fortvivl ikke – Vandel Brugs sælger både, pølser, dåsemad mm. Husk også køletæpper/overtræk til bilen, håndklæder osv. til alt slags vejr. Du kan ikke altid komme til at holde i skygge/læ med bilen.

Spisesalen
Den plads du sætter dig på i spisesalen lørdag aften, er din plads resten af ugen. Man sidder holdvis i spisesalen. Alt omkring spisning foregår på højskolemanér. Både i spisesalen og i opholdsstuen. Til måltiderne skal du selv hente din mad i buffeten, selv rydde af, sætte tallerken osv. på afrydningsvogne og sætte din stol op. I opholdsstuen skal alt brugt service sættes på afrydningsvogne. Til gengæld skal du hverken lave mad eller vaske op 😊

Biksen
Biksen er stedet, hvor du kan shoppe. Der kan købes alt lige fra træningsgrej og tøj til snacks til dig og din hund. I Biksen kan der betales med kontanter og MobilePay. I løbet af ugen bliver der behov for hjælp til bemanding af Biksen. Vi håber, Biksen bliver flittigt brugt, da den i høj grad er med til at få kursets økonomi til at hænge sammen.

Drikkevarer til træning
Biksen vil være åben hver morgen, så du kan forsyne dig med vand/sodavand til dagens træning.

Tøjvask
Det er muligt at benytte skolens vaskemaskine og tørretumbler til en rimelig pris.

Hvad med parkering?
Når du ankommer, parkerer du bare din bil et sted og går ind og får at vide, hvor du skal bo. Derefter flytter du bilen til den permanente p-plads. Ved husene bag skolen er der mulighed for at parkere foran huset eller i nærheden. For de, der bor i hovedbygningen, er det muligt at parkere i ”rundingen” lige ved hovedindgangen eller længere nede på et P-areal. Hvis du parkerer på græsplænerne, skal biler, der holder længere inde end dig, kunne komme ud. Den P-plads, du vælger lørdag er din resten af ugen. Det giver en dejlig ro, når man ikke hver dag skal kæmpe om at få en P-plads. Der vil være markerede områder, hvor du ikke må parkere. Dette skal overholdes.

Rygning
Vandel Efterskole er normalt helt røgfri, men vi har fået lov til at indrette et rygeområde i skolens gård. Der er opstillet askebægre. Hjælp gerne med at holde dem tømt.

Lørdag eftermiddag og aften. Hvad skal jeg gøre, når jeg ankommer – og hvad sker der først?
Skolen bliver åbnet for kursisterne lørdag kl. 15.00. Du kan ankomme frem til kl. 17.30. Der er en del, der holder og venter i god tid og hygger sig med snak. Flere vil gerne se, når snoren ind til skolen bliver klippet. Det må man også gerne, men der gives ikke adgang til skolens område før kl. 15.00. Heller ikke selv om du har været på Vandel før. Fra kl. 15.00 skal du henvende dig i hovedbygningen, hvor du bliver budt velkommen og registreret. Du får udleveret en pose med program, navneskilt osv. og får anvist dit værelse. Er du ny på Vandelkursus, er der arrangeret rundvisning kl. 17.00 med et par ”gamle” Vandelkursister. De vil vise dig rundt på skolen, og fortælle lidt om, hvordan det hele foregår. Kl. 17.45 er der velkomst og information i opholdsstuen. Her præsenteres styregruppe og instruktører. Kl. 18.00 er der aftensmad i spisesalen lige ved siden af opholdsstuen. Kl. 19.00 er der holdmøder, hvor holdene mødes med instruktøren og taler om ugens forløb, udfordringer med hundene, øvelser m.m. Når holdmødet er slut, er der kaffe i opholdsstuen. Hvert hold har fået et bord, så man kan sidde samlet.

Søndag aften
Søndag aften er der et obligatorisk arrangement for alle hundeførere. Det er et ryst-sammen arrangement, hvor alle deltager holdvis. Det er vigtigt for ugens forløb at alle deltager, da denne aften har meget stor betydning for det sociale på holdene. Vandelkursus er hundetræning, men der skal også være plads til hygge og sjov på holdet. Vi hjælper hinanden og bakker hinanden op.

De andre aftener
Der er forskellige arrangementer, som det naturligvis er frivilligt at deltage i. Som så meget andet på Vandelkurset – jo mere du selv er med, des mere får du ud af ugen. Arrangementerne varer ca. 1-1½ time og starter altid kl. 19.30, så der er tid til at spise aftensmad, fodre og lufte hund m.m.

Holdenes opgaver
På Vandelkursus hjælpes vi ad. Det betyder, at hvert hold har opgaver i løbet af ugen. Nogle hold skal køre eftermiddagskaffe og aftenkaffe ind i opholdsstuen og ud igen til køkkenet. Fredag skal nogle hold hjælpe med at gøre klar til festen, mens andre hold hjælper til under festen. Lørdag skal nogle hold hjælpe med at rydde op og gøre rent indenfor. Andre hold gennemgår områderne og fjerner alt affald.

Evaluering og tak til instruktørerne
Der er tradition for, at holdene siger tak til deres instruktør med en gave, som holdet har samlet ind til. Overrækkelse af gaver foregår ifm. evalueringen på de enkelte hold fredag formiddag.

Fotografering på Vandelkursus
På Vandelkursus er der tradition for, at der bliver taget rigtig mange billeder. Der tages et officielt holdbillede af alle hold, og der tages billeder til flere af aftenarrangementerne. Derudover plejer der at komme billeder fra de enkelte hold. Alle disse billeder kører i et ”liveshow” på en skærm i opholdsstuen, og nogle bliver lagt på Vandelkursets hjemmeside www.vandelkursus.dk. Rigtig mange ser disse fotos med stor fornøjelse og det er en del af kurset, at der kommer masser af gode fotos. Vandelkurset tillader sig at disponere over de fotos, der ligger på hjemmesiden, hvis der skal bruges noget til DcH-bladet, markedsføring eller lignende. I følge den nye persondataforordning skal du give tilladelse til, at billeder af dig må offentliggøres. Fremover er det en del af betingelsen for tilmelding. Dvs. du sammen med din tilmelding til Vandelkursus helt automatisk har givet tilsagn om, at du må fotograferes. I modsat fald skal du tydeligt give dig til kende ugen igennem med en form for markering, som aftales med styregruppen.

Fredag aften – afslutningsfest med tak til instruktører og styregruppe
Vandelkurset afsluttes fredag aften med en fest for alle deltagere, instruktører og styregruppen. Påklædning til festen er naturligvis frivillig, men de fleste plejer at have lidt pænere tøj på end det daglige træningstøj. Festen starter med en festmiddag, hvor hvert hold sidder sammen med deres instruktør. Styregruppen takker instruktørerne for deres store frivillige arbejde gennem hele ugen. Og deltagerne plejer også at samle ind til en lille ting til styregruppen. Aftenen fortsætter herefter ganske uformelt med musik, dans og masser af snak på tværs af holdene. Aftenen slutter med natmad – og så går alle i seng. Trætte og glade efter en dejlig uge.

Rengøring og afrejse
Kursisterne skal selv gøre rent inden afrejse fra skolen. Både på værelser, toiletter, baderum og fællesrum i den bygning, man har boet. Der er også en opgave med oprydning ude eller inde fælles for holdet. Rengøringen er uhyre vigtig for vores muligheder for at komme på skolen igen. Skolen er naturligvis bekymret for efterladte hundehår og mulig allergi hos efterskolens elever. Værelser og huse skal godkendes inden afrejse. Ingen starter støvsuger eller larmer på anden vis før efter kl. 7. Der er morgenmad fra kl. 9 til 10. Godkendelse af værelser m.m. sker fra kl. 9.30, så der er mulighed for at komme ret tidligt afsted.

Tak for denne gang!